Poczciwe konopie zwyczajne
Praktycznie w całej Europie spotkać można konopie zwyczajne. Są to rośliny doskonale znane, których znaczenie dla różnych gałęzi wytwórczości jest od lat doceniane. Należy pamiętać o tym, że na świecie mamy różne odmiany konopi.
Oprócz indyjskich, które z uwagi na swoje specyficzne właściwości są w wielu państwach objęte rygorami prawnymi, mamy jeszcze szereg odmian bardziej pospolitych, które równocześnie mogą być dla człowieka szalenie użyteczne. Konopie zwyczajne zaliczają się do tej grupy roślin. Czasami rozwijają się dziko, ale najbardziej wartościowe są okazy uprawiane z myślą o konkretnym zastosowaniu.
To jaki będzie efekt uprawy zależy w dużej mierze od tego jak będzie ona prowadzona. Nieco inaczej traktuje się konopie, które mają służyć do wytwarzania wysokiej jakości oleju spożywczego, a inaczej te, które mają się sprawdzić w przemyśle tekstylnym. Trzeba nadmienić bowiem, że w oparciu o tę roślinę można uzyskać wyjątkowo mocną przędzę, której używa się w przemyśle odzieżowym i do produkcji ozdób i dodatków.
Ci, dla których bardziej interesujące są kulinarne aspekty wykorzystania konopi, z pewnością docenią szereg modnych produktów, wpisujących się w trend ekologicznej żywności. Należy tutaj wymienić choćby nasiona konopi, które stanowią doskonałe źródło przyswajalnego białka – wartościowego zarówno dla człowieka, jak i dla zwierząt (karmy z dodatkiem konopi są bardzo cenione przez hodowców). Z tych samych nasion pozyskuje się doskonały olej konopny – nie ma on medycznych właściwości takich jak olej z konopi indyjskich, ale jest bardzo odżywczy.